
Borani nasıl yapılır? Adım adım borani tarifi ve malzemeleri
HAZIRLAMA SÜRESİ
15 dakika
Borana ya da borani, Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı şekillerde yapılabilen bir lezzet. Kimi zaman ıspanakla kimi zaman börülceyle yapılabilen bu etli ve sebzeli karışım Borani, neredeyse bütün diyetlerde de rahatlıkla diyet listenize alabileceğiniz bir tarif. Yapımı son derece kolay ve pratik olan bu tarif çocuklara da sebzeyi de sevdirecek. Kağıt kaleminiz hazırsa tarife geçelim! Meze tarifleri ilginizi çekiyorsa ayrıca şakşuka, acılı ezme, Girit ezmesi, Çerkes tavuğu, etsiz çiğ köfte, havuç tarator, semizotu salatası, rus salatası, atom tariflerine de göz atabilirsiniz.
Borani Tarifi için Malzemeler
- 1 kg ıspanak
- 1 soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay bardağı sıcak su
- Tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Üzeri için;
- 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt
- Kırmızı pul biber
BORANİ HAKKINDA
Boranı, İran ve Mizrahi mutfağında yoğurtla hazırlanan bir aperitiftir. Ispanak ve diğer malzemelerle hazırlanan boranı, Van ve Isparta başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Yalvaç ve Mecitözü civarlarında ise, ıspanaklı ve fasulyeli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır. İçerisine bulgur katılarak haşlanmak suretiyle pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir. Genellikle kuru soğan ile birlikte tüketilir.
Borani Tarifi adım adım yapılışı
1 Ispanakları yıkayıp doğrayın.
2 Soğanı küp şeklinde doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
3 İnce doğranmış sarımsak ekleyip karıştırın.
4 Ispanak, tuz ve şekeri ilave edin.
5 Sıcak su ilave edin ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte 20 dakika pişirin.
6 Üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biber gezdirip servis yapın.