
Cezerye nasıl yapılır? Cezerye tarifi, malzemeleri ve yapım aşamaları
HAZIRLAMA SÜRESİ
15 dakika
Cezerye kendine özgü bir lezzetli bulunan, Akdeniz Bölgesi’nde ve özellikle Mersin ve Adana illerinde yaygın olarak üretimi yapılan bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Yaprak ve dökme şeklinde iki türü bulunuyor. Dökme cezerye, cezerye hamurunun kalıplara dökülerek dilimlenmiş halidir. Yaprak cezerye ise cezerye hamurunun ince ince yaprak şeklinde dilimlenmesi ile elde ediliyor. Cezerye, enfes aroma ve mükemmel lezzetinin yanı sıra omega 3 ve A grubu vitaminler bakımından zengin ürünlerin harmanlanması ile yapıldığından insan vücudu için birçok yararı bulunuyor. (Bu tarifin ardından Kırmızı meyveli turta tarifine de göz atabilirsiniz.)
Cezerye Tarifi için Malzemeler
- 3 adet havuç
- 13 adet bisküvi
- 1 tatlı kaşığı tereyağı ya da margarin
- ¾ su bardağı şeker
Üzeri için;
- Toz hindistancevizi
CEZERYE HAKKINDA
Cezerye (Cezeriye)(Donmuş Helva), özellikle Mersin ve Adana bölgesinde yaygın tatlı türü. Osmanlı mutfağında yer alır. Havuç, toz şeker, ceviz ve hindistan cevizinden yapılır. Adını, Arapça’dan alır. Rendelenen havuç önce haşlanır haşlandıktan sonra şekerle kavrulur. Üzerine hindistan cevizi; içine antep fıstığı, fındık, yer fıstığı ya da ceviz koyulur.
Cezerye Tarifi adım adım yapılışı
2 Tava içerisine havuç, yağ ve şeker alınır ve havuçlar pişirilir.
3 10 dakika kadar pişen ve yumuşayan havuç üzerine robottan geçirilmiş bisküviler eklenir. Karıştırılır.
4 Eşit büyüklüklerde yuvarlaklar toplanır ve Hindistan cevizine bulanarak soğutulur. Afiyet olsun.