
Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı serisi devam ediyor
Cumhuriyet’in 100. yılı anısına VitrA ve Arkitera işbirliğinde geliştirilen “Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” serisi, Türkiye’nin modern mimarisinin şekillenmesinde önemli rol oynayan mimarların ve yapıların hikayelerini grafik roman formatında anlatıyor. Proje, mimarların mesleki yaşamlarındaki dönüm noktalarını etkileyici bir şekilde ele alarak Türk mimarlık tarihini geniş bir kitleye tanıtmayı amaçlıyor.
2023 yılında başlayan ve 2024’te de devam eden proje kapsamında toplamda dört adet mimari grafik roman yayınlandı. Bu eserlerde, Türkiye’nin modern mimarisini şekillendiren öncü mimarların, önemli yapılarla kesişen mesleki yolculukları anlatılıyor. Her grafik romana eşlik eden kısa animasyon filmler de projeye dahil edilerek, hikayelerin dijital platformlarda daha geniş bir kitleye ulaşması sağlandı.
“Çizgilerle Modern Türkiye Mimarlığı” Grafik Roman Serisi, mimarlık dünyasında büyük ilgi gördü ve XIX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde “Fikir Sunumu Dalı” ödülü ile TürkSMD 16. Mimarlık Ödülleri’nde “Basın – Yayın Ödülü”ne layık görüldü.
Seride Yayınlanan Grafik Romanlar ve Mimarları:
- Ankara Palas’ın Merdivenleri – Ankara Palas (Mimar Kemalettin)
- Opera’nın Hayaleti – Ankara Devlet Opera ve Balesi Binası (Sergi Evi / Şevki Balmumcu, Opera Binası / Paul Bonatz)
- Sultanahmet’te Var Bir Yılan – Adliye Sarayı (Sedad Hakkı Eldem, Emin Onat)
- Yüzen Köşk’ün Anahtarı – Florya Atatürk Deniz Köşkü (Seyfi Arkan)
Sultanahmette Var Bir Yılan
Sultanahmet’te Var Bir Yılan isimli grafik romanın merkezinde Sedad Hakkı Eldem ve Emin Onat birlikte tasarladığı İstanbul Adliye Sarayı, sonrasında binanın boşaltılıp 2012 yılında Çağlayan Adliyesi’ne taşınması yer alıyor.
Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu’nun senaryosunu yazdığı, Bahadır Yazıcı’nın çizdiği, Kayahan Kaya’nın renklendirdiği “Sultanahmet’te Var Bir Yılan” isimli grafik roman Karakarga Yayınları tarafından yayınlandı.
Yüzen Köşk’ün Anahtarı
Yüzen Köşk’ün Anahtarı isimli grafik romanın merkezinde Seyfi Arkan ve Arkan’ın tasarladığı Florya Atatürk Deniz Köşkü yer alıyor. Grafik roman, Seyfi Arkan’ın 1928 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi Mimari Şubesi’nden mezun olması ve oradan Almanya’ya uzanan hikayesi ile başlıyor.
Cem Dedekargınoğlu ve Umut Şumnu’nun senaryosunu yazdığı, Bahadır Yazıcı’nın çizdiği, Kayahan Kaya’nın renklendirdiği “Yüzen Köşk’ün Anahtarı” isimli grafik roman Karakarga Yayınları tarafından yayınlandı.