
Bafra Nokulu nasıl yapılır? Orijinal Bafra Nokulu Tarifi
Bafra Nokulu özel ustalık isteyen bir tatlıdır. Tescil belgesine göre Bafra Nokulunu benzer ürünlerden ayıran en önemli özelliği hamurunda kabartma tozunun kullanılmaması ve içine yumurta katılmamasıdır. Bir diğer farklılık ise hamurunda sirke kullanılması nedeniyle gevrek olmasıdır.
Bafra nokulu tarifi adım adım yapılışı
1 Yukarıda yer alan hamur malzemeleri optimum kıvama gelinceye kadar yoğrulmalı sonra 30 dakika dinlendirilmeli ve elde edilen hamur 4 eşit parçaya ayrılmalıdır.
2 Hamurlar oklava yardımıyla ince açılmalıdır. Yufkanın inceliği Bafra Nokulunun lezzeti ile doğru orantılıdır.
3 Tereyağı ve sıvı yağ tepsinin her yerine iyice sürülür.
4 İnce açılan yufkalara tereyağı ve sıvı yağ karışımı bir fırça yardımıyla sürülmelidir.
5 Yağ karışımı sürülmüş yufkaların üzerine bol miktarda önceden hazırlanmış ceviz, kuru sarı üzüm ve şekerden oluşan iç malzeme serpilmelidir.
6 Bir kâse içerisinde iri dövülmüş 1 kilo ceviz, 250 gr. şeker ve 525 gr. kuru sarı üzüm karıştırılarak hazırlanmalıdır.
7 Yufka ne sıkı ne de bol olacak şekilde rulo halinde sarılmalı ve yaklaşık 10 cm aralıklarla kesilmelidir.
8 Kesilen ruloların üzerine sürülmek için bir kâse içinde iyice çırpılarak hazırlanan; şeker, sıvı yağ ve yumurtadan oluşan karışım yufkaların üzerine bolca sürülür.
9 Önceden ısıtılmış 180°C’ da fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra tüketime sunulur.