
Çiğ börek (çibörek) nasıl yapılır? Adım adım çiğ börek tarifi
HAZIRLAMA SÜRESİ
25 dakika
Eskişehir’e göç eden Kırım Türklerinin geleneksel lezzetlerinden biri olan çiğ börek, 250 yılı aşkın bir süredir kentin en sevilen hamur işi olarak karşımıza çıkıyor. Diğer böreklerin aksine incecik yapıya sahip çiğ böreğinin en önemli özelliği kıyma harcının pişirilmeden konuyor olması. Sizler de çay saatlerinizde yada misafirlerinize ikram etmek için bu mükemmel lezzeti mutfaklarınızda deneyebilirsiniz. Adım adım çiğ börek tarifi için malzemelere ve yapılışına bakalım… (Bu tarifin ardından Kolay Boşnak Böreği tarifimize göz atabilirsiniz.)
Çiğ Börek Tarifi için malzemeler (Hamur için;)
- 2-2.5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı su
İç harcı için;
- 180 gram kıyma
- ½ rendelenmiş soğan
- 1 tatlı kaşığı su
- Karabiber
- Tuz
ÇİĞ BÖREK HAKKINDA
Çibörek veya Yarımca; kıyma, soğan ve baharat karışımının açılmış yufkaya konulup yağda kızartılmasıyla yapılan geleneksel bir Kırım Tatar yemeğidir. Çibörek , Kırım Tatarları arasında adı birleşik olarak: Şırbörek, Şuberek, Çiberek, Çuberek, Çiborek şeklinde adlandırılır. Türkiye Türkçesi’nde adlandırılırken yanlış bir anlam kazanarak çiğ börek olmuştur, bu yemek çiğ köfte gibi çiğ et ihtiva etmez, ancak et böreğe (içli köfte gibi birçok Anadolu yemeğinin tersine) pişirilmeden konur.
Çiğ Börek Tarifi adım adım yapılışı
1 Hamur için olan malzemeleri bir kap içerisinde birleştirin. Hamuru yoğurun ve dinlendirmeye bırakın.
2 Harç için malzemeleri bir kapta karıştırın.
3 Hamuru bezelere bölün ve açın. Açılan hamurun yarısına harcı koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.
4 Kızgın yağda her iki tarafı da kızartılır.
5 Sıcakken servis edilir. Afiyet olsun.