Monday Haziran 9, 2025
Forums
Advertisement
Edit
Sosyomat Sosyomat
  • most recent news
  • trending news
  • most read
  • All Video
  • Image gallery
  • more
Technology

İphone Reklam Engelleme Programı

Mart 17, 2021
Technology

Call Center

Mart 17, 2021
Technology

Akılda kalıcı E-posta Konu

Mart 28, 2021
Technology

Teknoloji Ve İnsanlar

Mart 28, 2021
Fashion

2021 Jean Modası

Mart 28, 2021
Bitcoin ile para kazanma
Technology

Bitcoin ile para kazanma

Mart 29, 2021
  • Accessibility
  • Help
  • Contact
  • About qoxag
Sosyomat Sosyomat

Breaking News

Bez Bebek dizisini Yağmur’u büyüdü! Asena Keskinci’nin seneler sonraki hali

Kurban Bayramı’nda İstanbul’da çocuğunuzla gidebileceğiniz mekanlar!

Sakız çiğnemek faydalı mı, zararlı mı? Diş hekimleri anlatıyor

Makyajınızın tüm gün kalıcı olmasını nasıl sağlarsınız?

Burcunuz evinize hangi renkleri getiriyor? Ev dekorasyonunda burç renkleri rehberi

IMDb puanlarına göre sıralanmış 30 unutulmaz romantik film: Aşka yolculuk

Deniz sonrası saç bakımı: 8 işlevsel ürün ve bakım önerileri

Bu hafta burçları neler bekliyor? 9-15 Haziran 2025 Haftalık burç

9 Haziran 2025 Günlük burç yorumları: Hangi burcu neler bekliyor?

Diş hekimlerine göre dişlerinizi mahveden 9 alışkanlık

Sosyomat Sosyomat
  • Sosyomat
  • Technology
  • lifestyle
  • Travel
  • Health
  • Features
    • Post Layout
      • Post Layout
      • Post Layout 2
      • Post Layout 3
      • Post Layout 4
      • Post Layout 5(Sticky Sidebar)
    • Category Layout
      • Category Layout 1
      • Category Layout 2
      • Category Layout 3
      • Category Layout 4
      • Category Layout 5
    • 404
  • Fashion
  • Sports
  1. Home
  2. love
  3. Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Adım adım Firik Pilavı Tarifi
 Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Adım adım Firik Pilavı Tarifi
love

Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Adım adım Firik Pilavı Tarifi

by admin Kasım 23, 2021 0 Comment

Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi’nde yer alan bilgilere göre Firik, geleneksel bir buğday ürünü olup, olgunlaşmasını tamamlamamış ve süt olum evresinde olan özellikle durum buğdayının (Triticum durum) ve bazen de sert ekmeklik buğdayların (Triticum avesticum) ateş yardımı ile kavrulması yolu ile elde edilen bir üründür. Yapısı bulgur ve pirince benzeyen firik, yeşilkahverengi renkli bir yapıda olup isli bir aromaya sahiptir. Bu özellikler, firiğin kalite parametresi olarak kabul görmüş olup uygun yakma tekniği ve kurutma işlemiyle ortaya çıkarılır. Firiğin tüketimi, özellikle pilav benzeri yemeklerde ve çerezlik olarak değerlendirilmesi şeklindedir. 

Kültür Portalında ise Gaziantep’in tescilli firiği ile ilgili şu bilgiler yer alıyor: 

Tam olgunlaşmadan henüz yeşil haldeyken kavuzları çıkarılmadan tarlada ateşte tütsülenen/yakılan buğday firik olarak adlandırılır. Firik görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, yeşil-kahverengi renkli ve genellikle durum buğdayından yapılan yöresel bir üründür. Buğday tarlada olgunlaşırken danelerin sertleşmeye başladığı ancak başağın yeşil olduğu dönemde hasat edilir. Buğday saplarının yakılması ile elde edilen ateşte, daneler yakılır. Danelerin etrafındaki kılçıklı kısım yanarak, daneden ayrılması sağlanır. Bu işlem esnasında danede kendine has is tadı ve kokusu oluşur. Daneler yanmış kısımlardan ayırması için rüzgârda savrulur. Böylelikle diş ile ezilebilecek yumuşaklıkta ve dış kabuğundan (kavuzundan) ayrılmış daneler elde edilmiş olur. Kendine özgü tat ve is kokusuna sahip, rengi sarı-yeşil arasında değişen bu ürün firik olarak adlandırılır.

Firik yapımında genellikle Triticum durum buğdayı nadiren de ekmeklik Triticum aestivum buğdayı tercih edilmektedir. Gaziantep’te her iki türden de firik yapılmaktadır ancak Antep Firiği Gaziantep’te yetişen Triticum durum buğdayından yapılır. Değişik bölgelerde üretilen firikler şekil ve besin değerleri açısından yakın olsa da pişirme kalitesi (sertlik, bütünlük), renk ve duyusal açılardan bölgesel farklılıklar mevcuttur. Firik, buğday ve bulgura göre daha pahalı bir üründür. Bu nedenle özellikle tüketiminin olduğu bölgelerde çiftçiler tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmektedir. Firikte früktoz açısından zengin bir polimer olan fruktooligosakkarit bol miktarda bulunmaktadır. Fruktooligosakkaritlerin antitümör, bağışıklık uyarıcı ve prebiyotik etkileri gibi biyolojik fonksiyonları bulunmaktadır. Bunun yanında birçok mineralin emilimine olumlu etki ederler. Bu nedenle olgunlaşmamış buğday fonksiyonel gıda olarak değerlendirilir.

Firik Pilavı Tarifi adım adım yapılışı

Share This:

Previous post
Next post

admin (Website)

administrator

Leave a Reply Cancel reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Recent Posts

  • Bez Bebek dizisini Yağmur’u büyüdü! Asena Keskinci’nin seneler sonraki hali şaşırttı
  • Kurban Bayramı’nda İstanbul’da çocuğunuzla gidebileceğiniz mekanlar!
  • Sakız çiğnemek faydalı mı, zararlı mı? Diş hekimleri anlatıyor
  • Makyajınızın tüm gün kalıcı olmasını nasıl sağlarsınız?
  • Burcunuz evinize hangi renkleri getiriyor? Ev dekorasyonunda burç renkleri rehberi

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

  • Haziran 2025
  • Mayıs 2025
  • Nisan 2025
  • Mart 2025
  • Şubat 2025
  • Ocak 2025
  • Aralık 2024
  • Kasım 2024
  • Ekim 2024
  • Eylül 2024
  • Ekim 2022
  • Eylül 2022
  • Ağustos 2022
  • Temmuz 2022
  • Haziran 2022
  • Mayıs 2022
  • Nisan 2022
  • Mart 2022
  • Şubat 2022
  • Ocak 2022
  • Aralık 2021
  • Kasım 2021
  • Ekim 2021
  • Mart 2021

Categories

  • Blog
  • e
  • Eğitim
  • email
  • Fashion
  • Food
  • Health
  • lifestyle
  • love
  • service
  • Technology
  • Travel
  • Uncategorized
Most Recent
love

Bez Bebek dizisini Yağmur’u büyüdü! Asena Keskinci’nin

Haziran 9, 2025
love

Kurban Bayramı’nda İstanbul’da çocuğunuzla gidebileceğiniz mekanlar!

Haziran 9, 2025
love

Sakız çiğnemek faydalı mı, zararlı mı? Diş

Haziran 9, 2025
love

Makyajınızın tüm gün kalıcı olmasını nasıl sağlarsınız?

Haziran 9, 2025
Social Profile
RELATED Stories for you
bez-bebek-dizisini-yagmur’u-buyudu!-asena-keskinci’nin-seneler-sonraki-hali-sasirtti
love

Bez Bebek dizisini Yağmur’u büyüdü! Asena Keskinci’nin

by admin Haziran 9, 2025

Trump Towers, Kule 2, Kat 21-24, 34387 Şişli/istanbul Copyright © Doğan Burda Dergi Yayıncılık

kurban-bayrami’nda-istanbul’da-cocugunuzla-gidebileceginiz-mekanlar!
love

Kurban Bayramı’nda İstanbul’da çocuğunuzla gidebileceğiniz mekanlar!

by tempuser_2788638857 Haziran 9, 2025

Kurban Bayramı’nda İstanbul, çocukların hayal dünyasını renklendirecek, onlara unutulmaz anılar yaşatacak pek çok adresle

sakiz-cignemek-faydali-mi,-zararli-mi?-dis-hekimleri-anlatiyor
love

Sakız çiğnemek faydalı mı, zararlı mı? Diş

by tempuser_3947370799 Haziran 9, 2025

Öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek ya da uzun toplantılarda odaklanmak için sakız çiğnemek hepimizin

Sosyomat Magazin Haberleri Sosyal Medya Haberleri