
İtalyan İşi Yardımlaşma
Alison S Cohn
Brunello Cucinelli’nin cenneti anımsatan 250 dönüm arazi üzerine kurulu yeniden geliştirme projesi The Park of Beauty, markanın Solomeo’da konumlanan ana merkezindeki vadiyi çevreliyor. The Park of Beauty, gençler için bir futbol stadyumuna, hiking yollarına, altın rengi buğday tarlalarına ve Tribute to Human Dignity (İnsan İtibarına Övgü) ibareli bir taş yapıta ev sahipliği yapıyor. Geçtiğimiz Nisan ayında bu alan, 30 binden fazla Pfizer aşısının dağıtımı için kullanıldı. Bu dönemi Cucinelli, “Zor zamanlarda yaratıcı olmak zorundasınız” sözleriyle yorumluyor. Kuzey İtalya 2020 Şubat’ında pandeminin merkez üssü olduğunda Cucinelli, toplumsal yardımlaşma konusunda etkileyici bir performans sergiledi.
Zamanında çiftlikte ve çimento fabrikasında çalışan 100 yaşındaki babası Umberto, son kırk yıldır Roma’ya iki saat uzaklıkta olan Umbria köyünde kaşmir üretimi yapıyor ve orada yaşayan insanların çoğuna istihdam sağlıyor. “Babama şu soruyu sorduğum günü hatırlıyorum: Hayatının en güzel günü nasıldı?” diyerek anılarından bahsediyor Cucinelli. “Babam, ‘8 Mayıs 1945, savaşın bittiğini bildirdikleri gün’ diye cevaplamıştı. Benim için hayatımın en güzel günüyse 9 Kasım 2020, Pfizer aşısının adaylar üzerinde başarı gösterdiğini duyduğumuz gündü.”
Cucinelli (ortada), Solomeo’daki Park of Beauty’de kurulan aşı merkezinde
Geçtiğimiz Mart’ta iki aylık karantinaya giren İtalya’da, kapanma öncesinde Cucinelli kendi test ekiplerini organize etmiş. Semptom taşıyan şirket çalışanlarının evine bizzat giderek, ailelerin test yaptırmasına yardımcı olmuş, izole olması gereken kişilere gıda desteği sağlamış. Söylediğine göre 1200 şirket çalışanından sadece 26’sı pozitif çıkmış (bu yazının yayınlandığı tarihe dek).
Cucinelli’nin aynı zamanda Brunello Cucinelli for Humanity yardım programı kapsamında, satılmayan tasarımları tüm dünyada ihtiyacı olan kişilere ulaştırdığı biliniyor. Çin’deki bir firma ile işbirliği yaparak 600 bin maske ve 11 adet suni solunum cihazını Perugia’daki hastaneye ulaştırdığı da biliniyor.
“Yeni bir sosyal anlaşma yapma zamanı” diyor. “Gelir ile gider arasındaki insancıl dengeyi yeniden keşfetmemiz gerek. Pandemi, insan sevgisine duyduğumuz inancı bizlere yeniden hatırlattı.” Elbette, Covid-19 krizi sadece onu değil, tüm İtalyan moda endüstrisini acil olarak harekete geçirdi. Modaevleri ve şirketler tüm kaynaklarını ve kişisel bağlantılarını, PPE (kişisel koruyucu ekipman) üretimi, suni solunum cihazlarına ulaşım ve aşı merkezi kurma gibi acil işlere yöneltti. Pandemiyle geçen iki yılın ardından, bugün de çoğu şirket virüsle savaş için gerçekleştirilen araştırmalara destek sağlıyor.
“Karar aldığım an harekete geçen bir adamım” diyor Giorgio Armani. 23 Şubat 2020’de, Milano yakınlarındaki küçük bir köyde pek çok Covid-19 vakası çıktıktan iki gün sonra, seyircisiz şekilde defilesini gerçekleştiren ilk isim oydu. “Adım atılması gereken durumlarda sadece konuşmakla yetinemem. Neler yaşandığını gözlemledikten sonra arkama yaslanıp oturamadım. Bir şeyler yapmalıydım. Hem de hemen.
İtalya karantinaya girdikten hemen sonra Armani; Milano, Roma, Bergamo, Piacenza ve Versilia’daki hastanelere PPE ve acil suni solunum cihazı desteği vermek üzere 2 milyon Euro bağışladı. Armani Group, İtalya’nın zorunlu olarak kapandığı süre boyunca üretim tesislerini açık tuttu ve 30 binden fazla sağlık kuruluşu için üretim yapmayı sürdürdü.
Bu süreçte Prada fabrikasında da ışıklar hep açık kaldı. 80 bin adet genel sağlık ihtiyacı ve 110 bin maske üretildi. Markanın CEO’larından Miuccia Prada ve Patrizio Bertelli ile başkan Carlo Mazzi, Milano hastanelerindeki altı adet yoğun bakım ünitesine yardımda bulundular. Geçtiğimiz Ekim ayında modaevi, Sotheby’s açık artırmasıyla (Rem Koolhas heykelleri ve Gigi Hadid’in giydiği defile look’ları yer aldı) 360 bin pound’dan fazla yardım toplayarak, UNESCO Covid-19 Global Education Coalition’a bağışta bulundu.
Bottega Veneta ise Roma, Padua ve Napoli’deki üniversitelere bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere 300 bin Euro yardımda bulundu. Markanın kreatif direktörü Daniel Lee, “Bu dönemde hayatlarımızı kurtaran sağlık çalışanlarına destek vermek önceliğimiz oldu” diyor. Bulgari de aşı araştırmaları için Londra’da Oxford ve New York’ta Rockerfeller üniversitelerine bağışta bulundu. Donatella Versace, kızı Allegra ile beraber Milano hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerine 200 bin Euro yardım yaptı; “Böyle dönemlerde birlik olmak, her gün yüzlerce insanın hayatını kurtarmak için savaşan insanlara destek vermek önemli.”
Dünya Sağlık Örgütü ve İtalya insan hakları koruma departmanına 2 milyon Euro bağışta bulunan Gucci, ayrıca #gucci hashtag’i ile yardım çağrısında bulundu. #ValentinoEmpathy kampanyası düzenleyen Valentino da Roma’daki hastaneler için 1 milyon Euro bağış topladı. (Ağustos ayında markanın kreatif direktörü Pierpaolo Piccioli, Instagram adresinde şunları yazdı: ‘Aşılanmak bir seçim değil, sivil bir sorumluluk. Başkalarına saygısızlık yapma konusunda özgür olamazsınız.’)
Moncler, Milano’daki Generali Square Garden’da yer alan aşılama merkezi için yardım toplayan bir diğer marka oldu. Armani defilelerinin gerçekleştiği, mimar Tadao Ando tarafından tasarlanan Armani/Teatro, geçtiğimiz ilkbahar modellerin yürüdüğü bir podyum olmaktan çok uzaktı; halka aşı yapan hemşirelerle doluydu. “Moda endüstrisinin bu olaya gösterdiği reaksiyon hızlı ve mantıklı oldu” diyor Armani, Herkes payına düşen yardımı yaptı. Ve buna şahit olmak muhteşemdi. Moda, kimi zaman egolarla dolu bir sistem haline gelebiliyor. Bu defa büyük bir uyum içinde hareket ettik. Ve bence önemli bir ders çıkardık: Güçlü ve birlik içinde kalmalıyız. Bu zor zamanları atlatmanın tek yolu, birlik ve beraberlik içinde olmak.