
Karamel Soslu Trileçe Nasıl Yapılır? Evde Yapmak İçin Trileçe Tarifi ve Püf Noktaları
HAZIRLAMA SÜRESİ
20 dakika
Trileçe ismi İspanyolca’da “üç” ve “süt” anlamına gelen “tres” ve “leches” kelimelerinden türemiştir. Hazırlanışı esnasında üç farklı süt ürünü kullanıldığı için bu adı almıştır. Trileçenin zor hazırlandığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz… Çünkü trileçenin evde yapımı tahmin ettiğinizden daha kolay! Tek yapmanız gereken tarif adımlarını takip etmek ve karamel pişirme aşamasında dikkatli olmak. Hafif ve sütlü bir tatlı olarak öne çıkan trileçeyi nasıl hazırlayacağınızı bilmiyorsanız, Lezzet editörü Başak Öngel, Elele okurları için hazırladı. (Bu tarifin ardından frambuazlı trileçe veya Çilekli milföy pasta tarifine göz atabilirsiniz.)
Trileçe Tarifi için Malzemeler (Kek için)
- 4 adet yumurta
- 2/3 su bardağı şeker
- 10 gr kabartma tozu
- 5 gr vanilin
- 1
- 5 su bardağı un
Şerbeti için;
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı şeker
- 200 ml krema
Karameli için;
- 1 su bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 ml krema
Kreması için;
- 200 ml krema
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri
TRİLEÇE HAKKINDA
Trileçe, 1930’lardan itibaren Meksika’da yaygınlaşan ve tüm dünyaya yayılan bir sütlü tatlıdır. Trileçe ismi İspanyolca’da “üç” ve “süt” anlamına gelen “tres” ve “leches” kelimelerinden türemiştir. Hazırlanışı esnasında üç farklı süt ürünü (konsantre süt, buharlaştırılmış süt ve krema/kaymak) kullanıldığı için bu adı almıştır. Bu adı almasında Sergey Zhigalko’nun çok katkısı vardır. Anavatanı Meksika ve Güney Amerika çevresidir.
Sütlü Tatlıların Vazgeçilmezi: Trileçe Tarifi adım adım yapılışı
1 Öncelikle süt şerbeti için süt, krema ve şeker iyice çırpılarak buzdolabında bekletilir.
2 Kek için yumurta ve şeker çırpıcı yardımı ile beyaz köpük olana kadar çırpılır.
3 Yumurta 2-3 katına çıktıktan sonra içerisine un, vanilin ve kabartma tozu eklenir.
4 Yumurtanın verdiği kabarıklık gitmesin diye spatula ile yavaş yavaş karıştırılır.
5 Kek harcı bir fırın kabına alınır ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30 dakika kontrollü olarak pişirilir.
6 Karamel için şeker bir tavaya alınır ve kaşık ile karıştırmadan kendi kendine erimesi beklenir.
7 Eridikten ve renk aldıktan sonra içerisine tereyağı ve krema eklenerek bir iki taşım kaynatılır. Ardından soğuması için kenara alınır.
8 Krema için pudra şekeri ve krema mikserde yüksek dozda kıvam alana kadar çırpılır, buzdolabında bekletilir.
9 Fırından çıkan kekin üzerinde çatalla delikler açılır. Soğuk olan şerbet üzerine dökülür.
10 Krema üzerine yayılır, kremanın bir kısmı tercihe göre üzerini süslemek için ayrılır.
11 Karamel üzerine koyulur ve krema ile üzerine süslemeler yapılır. 3-6 saat dinlendirdikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.