
Vücuttaki iltihabı azaltmanın 8 doğal yolu
İster enfeksiyonla savaşmak ister iyileşmeyi hızlandırmak olsun, vücudunuzun bir dereceye kadar iltihaplanmaya ihtiyacı vardır. Ancak çok uzun süre çok fazla iltihaplanma, bağışıklık sisteminizin sağlıklı organlarınıza saldırmasına neden olabilir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde 2019 yılında yayınlanan bir araştırma, kronik inflamasyonun diyabet, kalp hastalığı ve otoimmün bozuklukların önemli bir nedeni olabileceğini gösterdi. Bu yüzden vücudunuzdaki iltihabı nasıl azaltacağınızı öğrenmelisiniz.
VÜCUNUZDA İLTİHAP BELİRTİLERİ
1. Ağrı ve rahatsızlık
Enflamasyon sıklıkla etkilenen bölgede ağrıya, şişmeye ve kızarıklığa neden olur. Bu, vücudun bir şeylerin ters gittiğini ve dikkat etmeniz gerektiğini belirtme şeklidir.
2. Bozulmuş işlev
Kronik inflamasyon durumunda iltihaplı dokular düzgün çalışmayabilir. Örneğin iltihaplı eklemler hareket kabiliyetinin azalmasına ve eklem sertliğine yol açabilir.
3. Doku hasarı
Kronik inflamasyon durumunda zamanla sağlıklı doku ve organlar zarar görebilir. Uzmanlar, bu hasarın çeşitli hastalıkların ve durumların gelişmesine katkıda bulunabileceğini söylüyor.
4. Kronik hastalıklar
Uzun süreli veya sistemik inflamasyon, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere bir dizi kronik hastalıkla ilişkilidir.
5. Düşük bağışıklık
Bazı durumlarda kronik inflamasyon, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğini baskılayarak kişiyi hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
6. Tükenmişlik
Uzmanlar, kronik inflamasyonun genellikle yorgunluk ve halsizlik duygularıyla ilişkili olduğunu söylüyor. Bu, genel yaşam kalitesini ve günlük işleyişi etkileyebilir.
VÜCUT İLTİHABINA NE SEBEP OLUR?
Vücutta iltihaplanmalar çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelebilmektedir. Enflamasyon yaşamanızın yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
1. Otoimmün bozukluklar
Otoimmün bozukluklar, bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı dokulara saldırarak kronik inflamasyona yol açtığı durumlardır. Romatoid artrit ve sistemik lupus eritematozus gibi birçok otoimmün hastalık kadınlarda daha yaygındır.
2. Hormonal dalgalanmalar
Bir kadının yaşamı boyunca yaşanan hormonal değişiklikler iltihaplanmayı etkileyebilir. Adet döngüleri, hamilelik ve menopoz, iltihaplanma ile ilişkili semptomlara katkıda bulunabilecek önemli hormonal dalgalanmaların olduğu dönemlerdir.
3. Kronik stres
Psikolojik stres vücutta iltihaplanmayı tetikleyebilir. Kadınlar sıklıkla iş, aile ve toplumsal baskılarla ilgili benzersiz stres etkenleriyle karşı karşıya kalır; bu stres etkenleri etkili bir şekilde yönetilmediği takdirde kronik inflamasyona yol açabilir.
4. Diyet ve beslenme
İşlenmiş gıdalar, şeker ve sağlıksız yağlar açısından zengin olan zayıf bir beslenme, kronik inflamasyona yol açabilir. Bu yüzden sağlıklı beslenme şart.
5. Obezite
Obezite vücutta kronik düşük dereceli inflamasyonla ilişkilidir. Uzmanlar, kadınların özellikle hormonal değişiklikler sırasında kilo almaya daha yatkın olabileceğinden, obezitenin iltihapla ilişkili sağlık sorunlarında önemli bir faktör olabileceğini söylüyor.
VÜCUTTAKİ İLTİHABI AZALTMANIN YOLLARI
Kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğinden vücuttaki iltihabı azaltmak önemlidir. Enflamasyonu azaltmanın bazı doğal yolları şunlardır:
1. Antiinflamatuar beslenme
Enflamasyonu azaltmak için yağlı balıklar (somon, uskumru ve sardalya), keten tohumu ve ceviz gibi gıdalarda bulunabilen Omega-3 yağ asitleri tüketimini artırın. Vücudunuz antiinflamatuar diyet için size teşekkür edecek.
2. Antioksidan bakımından zengin gıdalar tüketin
Meyveler, yapraklı yeşillikler gibi meyve ve sebzeler ile iltihapla mücadele edebilecek antioksidanlar içeren renkli ürünler. Öyleyse gökkuşağı beslenmeye hazır olun.
3. İşlenmiş gıdaları sınırlayın
Rafine şekerler, sağlıksız yağlar ve katkı maddeleri bakımından yüksek işlenmiş gıdalar iltihaplanmayı teşvik edebilir. Bu nedenle bunları beslenmenizden azaltın veya ortadan kaldırın.
4. Tam tahılları tercih edin
Beyaz pirinç ve beyaz ekmek gibi rafine edilmiş tahıllar yerine kahverengi pirinç, kinoa ve yulaf gibi tam tahılları seçin. Yani güne beyaz ekmekle başlıyorsanız alternatif aramanın zamanı geldi.
5. Düzenli egzersiz
Aerobik egzersiz, kuvvet antrenmanı veya yoga gibi fiziksel aktiviteler söz konusu olduğunda düzenli olun. Uzman, egzersizin bağışıklık sistemini düzenleyerek ve genel sağlığı iyileştirerek inflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
6. Stres yönetimi
Meditasyon, derin nefes egzersizleri ve farkındalık gibi stres azaltma tekniklerini uygulayın. Kronik stres iltihaplanmaya katkıda bulunabilir, bu nedenle onu yönetmek çok önemlidir.
7. Yeterli uyku
Geç yatmayın ve erken kalkın. Her gece 7 ila 9 saat kaliteli uyku almaya çalışın. Kötü uyku düzeni ve yetersiz uyku iltihaba neden olabilir.
8. Kilo yönetimi
Fazla kilonuz varsa dengeli beslenme ve düzenli egzersiz yoluyla sağlıklı bir kiloya ulaşmaya ve bu kiloyu korumaya çalışın. Aşırı yağ dokusu varsa iltihap yapıcı maddeler üretebilir.